Forsiden

Halls hjertetest selger for en milliard årlig

:TI ÅR SIDEN: Hjertetest selger for milliarder

Farmasigiganten Roche selger hjertetester for rundt en milliard kroner per år, basert på oppfinnelsen signert professor dr. med. Christian Hall.

Christian Hall startet utviklingen av hjertetesten "proBNP" for 20 år siden. Siden farmasigiganten Roche kjøpte rettighetene i 1999 har salget av testen gått i været: De siste årene har Roche solgt proBNP-tester for rundt en milliard kroner per år.

 

 

En eventyrlig reise som er få forunt. Det er realiteten for professor dr. med. Christian Hall, etter at han fant opp hjerte-testen som gjør det mulig å diagnostisere hjertesvikt ved hjelp av blodprøver.

Det er gått to tiår siden han måtte trygle om penger til å forske på en idè som etablissementet blant legene i Norge og internasjonalt kjempet imot. Hall var ustoppelig, selv om han opplevde å slåss mot vindmøller. Oppdagelsen av at hjertet produserer hormoner, ga Hall idèen til å utvikle hjertetesten.

Han banket på døren til et styremøte i daværende Medinnova (Inven2) og klarte å få tilslag til 15 000 kroner for å drive forskningen videre, ifølge daværende styremedlem Egil Bodd. I dag har farmasigiganten Roche milliardinntekter på den lisensierte, patenterte oppfinnelsen.

 

  • Nytt prosjekt

Hall arbeider nå som overlege i kardiologi ved Oslo Universitetssykehus. Han bekrefter overfor Oslo Business Memo at det er nye ideer under utvikling.

- Ja, jeg har et nytt prosjekt på gang innefor helseIT, men kan ikke gå ut med detaljer om det nå, sier Christian Hall.

De økonomiske sidene av sin store medisinske oppfinnelse overlater han til Inven2-sjef Olav Steinnes å redegjøre for. Under et møte i Oslo Medtech torsdag 26. januar opplyste Steinnes at Roche omsetter proBNP-tester over hele verden for mellom 700 millioner og en milliard kroner årlig. Royalties fra salget går til Inven2, Oslo Universitetssykehus og Christian Hall.

Godt eksempel

Daglig leder Kathrine Myhre i Oslo Medtech, som presenterer "Skjulte diamanter i Medtech", mener Christian Halls historie er et godt eksempel på en slik diamant fra den norske helseteknologisektoren. Hun lover flere slike beretninger på frokostmøter i Forskningsparken.

Spørsmålene Oslo Medtech stiller er hvordan små norske medtech- og ehelseselskaper bør gå frem for å oppnå oppmerksomhet hos store internasjonale aktører.

GE Vingmed Ultrasound AS, det norske selskapet som nå eies av giganten General Electric etter oppkjøp til 1,8 milliarder i1998, er på jakt etter forskning- og utvikling og kompletterende teknologi. Daglig leder Dagfinn Sætre ga innblikk i konsernets preferanser både med oppkjøp av små forskningsselskaper og innliseinsering av teknologi.